Kundtjänst

 

V.g. skriv adressen manuellt (pga. spam)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Armémuseum, Statens Förhistoriska Museer i Stockholm, skyddar sina utställningar med Comfortlarmet, liksom ett flertal kyrkor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad

2008-08-18

  
Verksamheten upphörd 2008-08-18

Verksamheten under vår bifirma Alarmera Hemsäkerhet upphör 2008-08-18. Beslutet berör i övrigt ej verksamheten eller företaget Hannus & Co Teknik AB.

Teknisk support:

Tidigare kunder i behov av hjälp eller köp av tillbehör kan vända sig till www.gb-trading.se som erbjuder hela vårt tidigare sortiment. GB Trading AB är verksam med bl.a. Jablotron larm- och säkerhetsprodukter sedan 1999.

FRÅGOR & SVAR

 

 
Se efter om din ev. fråga redan finns besvarad? Om den inte hjälper eller finns kan du maila in din fråga till oss.

 

Rörelsedetektor:

"Jag tänker köpa ett larm och funderar över hur många sensorer jag kommer att behöva. Undrar hur man kan placera IR-sensorer. Kan de placeras så att de är riktade mot fönster? Ser de "ut" genom fönstret och riskerar att larma om någon passerar utanför? Påverkas de av solljus? Direkt mot sensorn eller om den bevakade ytan (golvet) blir solbelyst = uppvärmt? Andra tips på hur man bör placera sensorer?"

Svar: Rörelsedetektor Comfort 60P täcker ett område om 12m/120° med standardlinsen. Speciallinser finns för husdjur och korridor. Antal deckare? Ja, i princip kan man ju ha en i varje rum om behov finns och plånbok tillåter. Men vanligtvis duger 2 st. gott i en villa etc. på ca. 100-160 kvm. En villa på ca. 300 kvm kan behöva ytterligare 1-2 deckare till. Det beror bl.a. på planlösningen.

Enklast hade det varit med en skiss över ditt hus, även med beskrivning av omgivningen. Normalt undviker man att rikta en PIR direkt mot fönsterparti mot söder. Det går lika bra att placera den i det södra hörnet, varifrån den täcker fönsterpartiet från sidan. Sensorn kan inte avkänna något genom fönster eller vägg. Kroppsvärme i förening med viss rörelse måste till. Hastig uppvärmning inom bevakningsområdet bör dock undvikas i aktiverat läge.

Comfort 60P har dubbel PIR med 2-stegsprocess och digital signalanalysering av "objektet". Den "känner till" den mänskliga kroppens möjliga rörelseschema.

Normalt placerar man en PIR i ett hörn på höjd 2,2-2,5 m med direktverkande larm. Vanlig placering (vid 1 st.) är ett hörn varifrån den kan överblicka altaningång/vardagsrum samt ev. annan biyta. Magnetkontakten vid entrédörren brukar vara tidsfördröjd ca 20-30 sek., så man hinner koda av med fjärrkontroll/kodpanel. En riktigt bra bevakning är där 2 st. PIR-områden går in i varandra, t.ex. motstående väggar el. dyl.

Rörelsedetektor = "deckare", "PIR" (Passive Infra Red), "IR" m.fl.

 

"Larmar en vanlig IR om det börjar brinna?"

Svar: Vid eldutveckling, ja kanske... men då är det förmodligen ganska sent att åtgärda något och antagligen har sensorn eller centralen strax fattat eld också... Brandvarnare Comfort 60S utlöser larm redan vid förstadiet (brandrök).

 

Husdjur:

"Vi har hundar o katt, kan de röra sig utan att larm går?"

Svar: Det finns en särskild djurlins till rörelsedetektorn som överser husdjur med mankhöjd under ca. 40 cm, dvs. kroppsstorlek på höjden. Därtill försätter man sensorn i ett läge där analysen blir försiktigare. Ett mindre husdjur kan fritt röra sig inom larmat område.

Notera: En katt i Bergslagen utlöste larm vid ett tillfälle. Katten hade tagit sig upp på en bokhylla strax intill och bredvid rörelsedetektorn. I dylika fall, välj annan monteringsplats.

 

Räckvidd - flera byggnader:

"På min gård har jag tre byggnader, varav 2 med djur. De ligger ca 50 m från varandra, räckvidden för den trådlösa anläggningen?"

Svar: Räckvidd för larmsensorerna är upp till 100 meter (öppen yta, dvs. väggar o.dyl. kan minska räckvidden något), så angivna ca 50 m är klart inom gränsen. För förbättrad radiokommunikation finns en särskild signalförstärkare AN-01 (175:-) som kan användas i problematisk miljö. Det finns också en korridorlins till rörelsedetektorn, den täcker då ca. 25 meter, t.ex. mittgången i ett häststall etc.

 

Priser & rabatter

Angivna priser är fasta lågpriser för alla. Priser etc. kan ändras utan särskild anmälan.

Ett normalt Comfort larmpaket för normalvilla kostar ca. 5-10.000:-, och då får man vanligtvis ett larm som hos konkurrentmärken kostar flera tusen mer.

 

Godkänns larmet av försäkringsbolagen?

Svar: Ja... Comfort Hemlarm uppfyller europastandard EN 50131-1 (klass 2) vilket motsvaras av Svensk standard SSEN 50131-1 (antagen i februari 2000). Premiesänkning eller självriskbefrielse varierar beroende på bolag. Därtill finns det några försäkringsbolag som överhuvudtaget inte ger favörer vid larm.

Som kund hos Folksam slipper du grundsjälvrisken om ditt Comfortlarm varit aktiverat under inbrott. Hänvisa gärna ditt bolag till Folksams rekommendation av Comfort - det brukar hjälpa om tvivel uppstår. Där endera bolag godkänner brukar övriga acceptera.

Notera: Enligt vår erfarenhet förekommer det ibland viss okunskap om larmstandarder bland anställda på försäkringsbolagen. Ett enkelt svar på frågan om vilket eller hur ett larm ska vara godkänt, brukar enkelt och oftast vara "SSF-godkänt". Svenska stöldskyddsföreningen (SSF) hanterar dock f.n. inte trådlösa system (således ej heller Securitas, Falcks m.fl. trådlösa system).

 

Grundsatser:

Comfort grundsats (artnr. 086002) är ett prisreducerat startpaket där ingående enskilda komponenter ej normalt kan bytas ut med avdrag eller tillägg enligt prislistan. I dess grundutförande rekommenderas den för bostad eller lokal upp till ca. 100m². Självfallet kan man komponera ett valfritt paket med larmcentral Comfort 60KX som utgångspunkt. Vi rekommenderar starkt att 1-2 st. extra sirener ansluts i normalfallet. Systemet kan enkelt byggas ut för god larmbevakning av ca 1.500m² lokalyta.

 

En som inte trodde på Comfort...

 

Spontana vitsord av Comfortköpare (e-post):

"Har installerat larmet och det ger ett intryck av "mycket för pengarna". Verkar vara väl genomtänkta funktioner."

- Sören S., Sundsvall  2002-05-21

"Vilket kanonlarm!! (Den enda svagheten tycker jag är att man bara kan lagra två olika meddelanden...)."

- Torbjörn N., Bålsta 2002-08-19

"Jag ville bara säga att jag är mycket nöjd med den kvalitetskänsla och den funktion larmet ger. Det känns som ett mycket bra köp, så här långt."

- Peter B., Kovland 2002-10-09

"I våras köpte jag ett Comfortlarm av er och installerade i vårt hus i
Bromma. Jag är mycket nöjd, både med leveransen och med systemet och dess funktioner. Möjligen skulle instruktionen för programmering och kontroll av systemet via PC kunna bli något fylligare.
"

- Henrik E., Bromma 2003-09-16

"Fick vårt larm igår. Måste säga att jag är imponerad både av produkten, leveranshastigheten, tillmötesgåendet och hjälpen. SUVERÄNT! (Och jag jobbar ändå med marknadsföring dagarna i ända)."

- Jonas S., Stockholm 2003-11-21

"Efter nästan 2 år med comfortlarmet är jag fortfarande mycket nöjd med och önskar nu komplettera med lite mer grejor. Alla delar i min installation med skalskydd och sensorer funkar perfekt trots att systemet också består av ett stort antal trådbundna kontakter. Det enda som är lite tunnt är PC-programmet ComLink som ju kunde göras mycket, mycket bättre. Har förstått att de jobbar på en ny programvara och ser fram emot dess "sjösättning". (Ny version ute nu, vår notering)

- Mats N., Österskär 2004-10-16

 

Om larmsirener:

Centralenheten har en inbyggd larmsiren och även om nu larmuppringning sker för att förhindra att inbrottet fullföljs obehindrat, är det den vid larm aktuella platssituationen som "räknas" av tjuven. När sirenen utlöses kan den första eller andra tanken bli att lokalisera och förstöra ljudkällan. Om bara den inbyggda sirenen används kan den enkelt uppspåras med förstörd centralapparat som följd, dvs. larmet upphör att fungera?

Därför rekommenderar vi starkt att installera minst 1st extern siren, varav en bör vara hörbar utomhus samt att den inbyggda sirenen urkopplas. Alla dess funktioner och mer därtill kan ersättas av trådlös innesiren UC-260, ingår i pluspaketet.

Utesiren eller inte? Vissa förordar att utesiren ej bör användas, bl.a. för att de stör grannar vid falsklarm. Det kanske å andra sidan säger något om det larmets kvalitet? Falsklarm kan förvisso aldrig uteslutas och betr. Comfort så beror det aldrig på spökerier i systemet utan på att en enskild enhet som felar. Denna byter vi då ut (inom garantin). Vår utesiren 60A med blixtlampa, batteribackup och sabotageskydd ljuder i 1 minut vid larm samt ljusblinkar i 5 minuter. En minut är relativt lång tid vid en kritisk situation (som inbrott är) men hyfsat kort tid om det är falsklarm. Köp den, den ger en högre säkerhetsnivå.

 

Larmdekaler:

Med våra grundsatser medföljer 4st larmdekaler. Om du har en brevlåda i direkt anslutning till din villa kan det få en hög preventiv inverkan om man sätter en larmdekal på brevlådan. Övriga dekaler fastsättes vid huvudentré samt på fönster/altandörr på husets kort och långsidor, förslagsvis diskret i nedre kant. Att ha dekaler på varje fönster förfular - en inbrottstjuv är alltid aktivt uppmärksam efter larmdekaler.

Notera: De originaldekaler som medföljer avses för en normalstor villa. Ska du larma ett större objekt kan några fler dekaler medfölja, men detta indikeras av att din beställning består av ett motsvarande antal extra magnet- alt. rörelsesensorer. Den restriktiva hållningen betr. dekalerna beror på att vanrykte bland inbrottstjuvar måste minimeras. Solblekta dekaler kan bytas mot nya för 10:-/st. Obs! Återsänd minst 1/4 av den dekal som önskas utbytt.

 

Köp till våra varningsskyltar om larmbevakning i väderbeständig aluminium. Skylt A4 210x297 mm alt. Skylt C5 148x210 mm.

Lämplig för montering utomhus på t.ex. garage eller annan fasad där den får synlig och tidig preventiv verkan.

Pris 50:-/A4 alt. 40:-/C5

Säljes endast till våra larmkunder.

 

Installera själv

Alla här försålda produkter är anpassade för självinstallation och kan monteras av en normalt händig person. Svensk bruksanvisning med i förekommande fall bilder leder dig steg-för-steg genom hela installationen. Normalt tar det ca. 4 tim. (inkl. genomläsning, programmering mm.) att installera en Comfort grundsats (60KX). Svårighetsgraden kan anges till 4 på en skala 1-10.

På sidan Planlösningar kan du se om ditt hus finns med bland de olika hustillverkarna? Vi ritar in förslag på placering av larmenheterna.

 

Installationshjälp - support

Vid ev. problem är du alltid välkommen att ringa tekniskt ansvarig i Sverige på direktnummer 0322-670 534. Telefonsupport vardagar kl. 9-17.00.

 

 

Ansluta larmet till vaktbolag:

En månadsavgift om ca. 100-300:- brukar utgå utöver anslutningsavgift ca. 1.000:- Programmeringen skall utföras av auktoriserad installatör. Obs! Att själv programmera larmuppringaren i Comfortlarmet till 1-4 privata larmmottagare är enkelt och kräver ingen auktorisation eller expertis.

Notera: Enligt vår uppfattning kostar det vid fråga om larm i villa/mindre företag i privat ägo mer än det smakar? I vilket fall som helst blir du - bara något senare, kontaktad av vaktbolaget om att larmet gått. Om utryckning ingår i abonnemanget så innebär detta i praktiken "i mån av tid och resurser" och ibland (oftast!) kan det vara falsklarm (t.ex. barn/anställd har glömt att larma av) med höga ersättningar (ca. 1000:-) till vaktbolaget som följd. Enligt vår erfarenhet tar polisen ditt larmbesked på stort allvar och skickar patrull allt efter deras resurser.

 

 

© Alarmera Hemsäkerhet Nordiska